Raylı Sistemler Makinistlik
RAYLI SİSTEMLER MAKİNİSTLİĞİ |
TYT |
Programın Amacı
Ülkemizin son Beş Yıllık Kalkınma Planı incelendiğinde, nitelikli ara elaman ihtiyacının var olan bir problem olduğu vurgulanmış ve çözüm yolu olarak çağın gereklerine uygun eğitim veren yeni meslek yüksekokullarının açılması ya da var olan meslek yüksekokullarının bünyelerinde ihtiyaç duyulan alanlarda yeni programların açılması gerektiği vurgulanmıştır. Yeni meslek yüksekokullarının ilçe merkezlerinde açılmasının uygun olduğu belirtilen planlarda, bu okulların ilçe merkezlerinin sosyal, ekonomik, kültürel yapısını olumlu yönde değişmesi ve gelişmesine büyük katkı sağlayacağı açıktır. Bu yapılırken eğitim kalitesinin uluslararası standartlara yükseltilmesi ve kaliteden ödün verilmemesi gerekliliği belirtilmiştir.
Ülke genelinde ve bölgemizde demiryolu ağının yaygın olması, özellikle ilçemizden doğu-batı yönünde demiryolunun geçmesi, bu yolun yük ve yolcu taşımacılığında yoğun olarak kullanılması, il merkezlerinde toplu taşımacılığın demiryolu ile yapılması hususuna öncelik verilmesi, demiryolu taşımacılığının güvenli yolcu ve yük taşıma yöntemi olması, sektörde kalifiye eleman ihtiyacının bulunması, ülkemizde toplu taşımaya verilen önem, demiryolu ağının sürekli yenilenmesi ve hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi faktörleri dikkate alınmıştır.
Özel sektörde yer alan kalifiye eleman ihtiyacı, aynı zamanda sektörel genişleme, sektörlerin sürekliliği, çalışma koşullarının, ücretlerin yeterli düzeyde seyretmesi bölümün açılma ihtiyacını ve nedenini sağlamaktadır.
Üniversitemiz bu ulusal saptamadan hareketle hem ulusal hem bölgesel ihtiyaçlara katkıda bulunacak yeni programların açılması konusunda ülke ve bölge ihtiyaçlarını araştırarak, paydaşlarının da bilgi ve tavsiyelerini almış ve açılacak Raylı Sistemler Makinistlik Programı ile hem bireylerin mesleki eğitimlerine katkıda bulunmayı, hem de kurumlara yönelik hizmet etmeyi hedeflemiştir.
Programından dikey geçişle gidilebilecek lisans Programları
Bu programdan mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan “dikey geçiş sınavı” na katılmaları ve yeterli puanı almaları durumunda, ‘Makine Mühendisliği, Mekantronik Mühendisliği” alanlarına geçiş yapılabilecektir.
Programdan mezun olacak öğrencilerin istihdam alanları
Raylı sistemler makinistlik ön lisans Programından mezun olanlar TCDD bünyesinde işçi veya memur statüsünde iş bulma imkanları olup, özellikle yeni kentleşme modellerinde raylı taşımacılığın önem kazanmasıyla birlikte bu alanlarda da iş imkanı bulabileceklerdir.
Bu nedenle Raylı sistemler makinistlik alanında eğitilmiş insan gücüne duyulan ihtiyaç da artarak devam edecektir. Raylı sistemler makinistlik programını başarıyla tamamlayan mezunlar, özel sektörde ve kamuda çalışma fırsatı elde edebilmektedir. Bu program mezunları başta TCDD olmak üzere kentiçi raylı yolcu taşımacılığı yapan tüm belediyelerde iş imkanı bulabileceklerdir. Dolayısı ile mezunlarımızın çalışma alanları oldukça geniştir.
Mezun olanların alacağı unvan
Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz “Raylı Sistemler Makinisti” unvanına sahip olurlar.
Programdan mezun olacakların nerelerde istihdam edilecekleri, piyasanın bu mezunlara olan talebi ve meslek elemanı tanım modelindeki değişimler açısından ilişkisi
T.C.D.D teknik ve idari birimlerinde; Belediyeler raylı sistem toplu taşıma teknik ve idari birimlerinde, raylı sistem araçları üretimi yapan kamu ve özel teşekküllerde istihdam edilebileceklerdir.
Günümüzde kamuda demiryolu ve raylı sitem ağındaki artış, ulaşım sektöründeki iyileşmeler ve gelişmeler, demiryolu ulaşımındaki modern işletmecilik anlayışı ile yönetilmesi gereğinin giderek daha fazla hissedilmesi ile bu alanda eğitilmiş insan gücüne duyulan gereksinim artmaktadır.
Aynı zamanda gerek ulaşım ve toplu taşıma alanındaki gelişmelerin sıklığı ve gerekse toplu taşıma ve yük taşımacılığının ekonomideki payının değişkenliği bu alanı dinamik ve hızlı gelişen bir alan yapmaktadır. Bu bakımdan raylı sitem elemanına olan bakış açısı değişmekle birlikte, kurumların teknik personel ve donanımlı meslek elemanını bulundurması bir zorunluluk haline gelmiştir.
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc